Deze maand in Volzin

Geloven in vernieuwing

September 2020

In dit nummer:

Corrie van Brenk
Ferdinand Borger
Yvonne Zonderop
Aalt Bakker
Jeanneke Scholtens
Piet van Veldhuizen
Bert Altena
Anne Dijk
Lody van de Kamp
Pauline Weseman
Sahand Sahebdivani
Jan-Willem Wits
Henk Helmantel

Vernieuwing, verandering, in beweging komen... U als Volzin-lezer weet dat deze woorden onlosmakelijk met Volzin verbonden zijn. Bijna in elk nummer valt er wel iets over vernieuwende ontwikkelingen en activiteiten te lezen. Toch is het goed om nu iets nadrukkelijker stil te staan bij deze woorden, want het lijkt erop dat de roep om vernieuwing steeds luider gaat klinken in de levensbeschouwelijke wereld. Denk bijvoorbeeld aan de recente oproep van een commissie aan de protestantse kerken om hun vermogen van € 1 miljard vooral in te zetten voor vernieuwing van de kerk. Bovendien: een aantal actuele ontwikkelingen is te interessant om geen aandacht aan te besteden.

Toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens is een van de sprekers op een groot kerkvernieuwersfestival op 3 oktober in Arnhem. Zij ziet vele mogelijkheden voor de kerk van de toekomst. Piet van Veldhuizen vertaalde de bestseller God 9.0 en legt uit wat we met dit boek kunnen als het gaat om ‘echte vernieuwing’. Bert Altena, initiatiefnemer van de kerkelijke pop-upwinkel in Assen, las het onlangs verschenen boek De toekomst die groter is dan het verleden van Samuel Wells. Altena is positief over Wells’ pleidooi voor een ondernemende manier van kerk-zijn. Islamoloog Anne Dijk legt uit welke vernieuwingen in de moslimgemeenschap wenselijk zijn. Rabbijn Lody van de Kamp vindt dat de Joodse gemeenschap ook behoefte heeft aan vernieuwing. Maar dat zal dan wel een vernieuwing moeten zijn op basis van de ‘oude waarden’ van het Jodendom. Journalist en docent Pauline Weseman gaat in een nieuwe serie op zoek naar de contouren van een nieuw christendom. Ze begint met haar persoonlijke verhaal.

Lees het magazine online

Vaste rubrieken

Filmbespreking, Cultuur met Eric Corsius, Columns, Poëzie met Bert van der Kruk, Boekenrecensies en aandacht voor Muziek en religie.

Geen abonnee?

Wilt u deze editie los bestellen? In de Volzin webwinkel vindt u alle informatie.

In dit nummer o.a.